Kronan på Östersjöns pärla

Att vara på Gotland är alltid något speciellt. Det börjar redan i Nynäshamn, när man ser färjan närma sig.

Gotland ferry in Nynäshamn
Efter tre timmar till havs ser man Visby växa upp ur havet, med domkyrkans karakteristiska tre torn. Nu snart så...

Visby from sea
Och sen när man kör i land från färjan, till höger uppför backen, och svänger av från dom värsta turistströmmarna - då infinner sig den speciella känslan med full styrka. Gotland är Sverige, men ändå inte. Gotland är... ja, Gotland.

I år svängde vi inte åt höger och söderut mot Burgsvik som vi brukar, utan så småningom åt andra hållet, åt nordost, mot Fårösund och gula färjan. Känslan blev ännu mer speciell, att få inleda Gotlandssemestern med att nästan direkt lämna Östersjöns pärla för dess krona - Fårö!

Ferry to Fårö
Den lilla, lilla stugan vi hyrt i Marpes var jättefin. En flaska vin och nyplockade blommor stod på bordet, och vi invigningsmiddagsåt rostbiff och potatissallad.

First dinner at Fårö cottage
Fårö svarade genast upp mot sitt namn med fårhagar överallt i omgivningen. Vart man såg så såg man får, märkte vi när vi tog en liten cykeltur till stranden på kvällen.

Sheep in evening
Sheep in evening
Vi fick oss en första solnedgång, men det var lite blåsigt och inte så skönt.

Sunset at shore
Skymningsljuset ger ofta oväntade upplevelser.

Forest and clouds in magic evening light
Strax nedanför Marpes ligger Lansa, ett annan liten samling av några få hus. Stranden där är klart promenerbar och -värd.

Shore at Lansa, Fårö
Gissa om det fanns får här också...?

Sheep at Lansa
Sommaren har varit rätt sval och regnig så här långt även på Gotland. Tack var det kom algblomningen av sig i havet. Däremot blommar det otroligt på land! Jag har aldrig sett på maken...


Så här års brukar det vara torrt och bränt på marken. Men i år är strandängarna och vägrenarna obeskrivligt vackra, som rabatter.

Andra kvällen cyklade jag 3 km norrut genom skogen, på trevliga små, knappt skönjbara hjulspår, till Gamlehamn och raukarna vid S:t Olof, och belönades med en magnifik solnedgång. Wow!

Sunset at S:t Olof stone pillars ('raukar')
Vi är långt ifrån färdiga med fåren. Den här coola typen går i hagen bredvid vår stuga.

Cool sheep
Om man plåtar får i kraftigt motljus blir ullen som en gloria.

Sheep in sunset lightSheep in sunset light
Längs stranden ligger nyss nämnda blommande ängar där det finns... just det, får. Undrar om dom förstår att uppskatta hur vackert deras vegetariska smörgåsbord är...

Sheep at flowering meadow near shore
Det finns tre rejäla raukområden på Fårö, alla på västra sidan. Digerhuvud är det största, och där kan man (=jag) vistas hur länge som helst, djupt fascinerad av klippor, gröngula laguner, hav och himmel.

Me among Digerhuvud stone pillars, Fårö
Mighty stone pillar
Jag har skrivit det här via mobiluppkoppling, och våra nyfunna bekanta bäar runtomkring hela tiden. I övrigt hör man bara vinden, lite avlägset vågbrus och svalorna som kvirpar högt uppe i solhimlen.

Fortsättning följer. Här gäller tidigt uppe och tidigt i säng när vädret är fint, vilket det hittills varit sånär som på en regndag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0