Varmt

Detta var varmaste dagen hittills denna vecka på Gotland. Snudd på för varmt.

Brorsan hade det skönt och sov bra på klippan vid Folhammar i natt. Vi pallrade oss upp klockan sex, lika som i går, och cyklade dit med frukostkorgen.

Jan waking up after rock night
Morgonen var märkbart varmare än i går. Efter klippfrukost gick vi runt någon timme i området och använde kamerorna flitigt.

Morning photo session at Folhammar

Efter ett avslutande dopp tog vi oss de tre kilometerna tillbaka till stugan. Där fick vi påhälsning av en gräshoppa (eller vårtbitare) som var mycket sällskaplig och klev runt på armar och ansikte.


Grasshopper close encounter
Vår besökares färg är inte avsedd att spatsera på en röd tröja med. Till slut lyftes den ut i naturen igen och blev snart omöjlig att upptäcka bland löven.

På eftermiddagen var det riktigt varmt. Vi försökte oss på ett besök på Ljugarns välfyllda badstrand, 200 m från huset vi hyr.

Sunny day at Ljugarn beach
Skönt i vattnet, men att ligga i solen blev ganska snabbt outhärdligt. Så vi gick till Tommy och Kristina och fikade i stället. I skuggan. Vi bjöd dom att komma och äta med oss, och Janne fixade en god middag med förrätt och pasta.

Men detta var sista fina dagen. I morgon lovas allt molnigare, och regn. Så då blir det väl att åka omkring lite, på kulturevenemang. Loppisar och sånt.

Solförmörkelsen idag vid lunchtid märkte man inget av. Bara en tredjedel av solskivan var skymd. Det går ju inte att titta direkt på solen, och att se genom en CD-skiva lär inte vara att rekommendera. Det ser okej ut, men man vet inte om osynliga skadliga våglängder slinker igenom och ställer till det i ögat.

I stället kan man göra en enkel camera obscura genom att göra ett litet, absolut runt hål med en nål i ett papper. Man låter solen lysa genom hålet på ett annat papper en decimeter bakom, och ser en miniatyrbild av solen. Där syntes tydligt att en del av solskivan var "urbiten".  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0