Sista natten i Prag

Jag nämnde visst att vi skulle gå och äta på en fin restaurang. Det gjorde vi, och tillbringade tre och en halv timme i andäktighet över en fantastisk kavalkad av smaksensationer vi aldrig varit i närheten av att uppleva.

Ingången till restaurang Flambee ser anspråkslös ut.

Entrance to restaurant Flambee in Prague
Därefter går man bokstavligen ner i källaren.

Down to the cellar
Vi får ett mottagande som är 100 % vänligt och professionellt, och blir placerade i ett helt eget valv längst in.

Our dining room at Flambee
Jag ska inte ens försöka beskriva vad vi äter. Lars-Erik har gett dem fria händer att komponera en provsmakning av ett antal rätter. Och smaka får vi. Med ingredienser som hummer, gåslever, vaktelbröst, havsabborre och marinerad oxfile, tillsammans med diverse grönsaker och såser kan man hänge sig åt att bara njuta. Portionerna är oerhört små, bara några smakbitar, men nya blir ständigt inburna på vackra fat. Här kan man bokstavligen tala om kvalitét i stället för kvantitet!

The table is laid
Åtminstone fyra kypare ägnar sig helt åt oss tillsammans med en sommelier som detaljrikt kan svara på alla frågor om de viner han valt åt oss. Dessa herrar är vänligt uppmärksamma utan minsta stelhet och får oss att känna oss om kungliga besökare. Fantastiskt. Bara ett exempel - när någon lämnar bordet för toalettbesök ställs genast en kupa över fatet för att hålla maten varm. Se bilden ovan. Och lika diskret tas kupan bort när den frånvarande återvänder.

Efter fem - sex rätter kommer en minimalistisk ostbricka med mängder av smak, och som kronan på verket en desserttallrik i samma klass som resten.

Perfect dessert after a perfect dinner
Efter denna upplevelse ber vi att få träffa "the chef" för att få tacka. In kommer en yngling i munkjacka.

Young chef
Han är bara tjugo år! Imponeringsgraden ökar. Han har tagit av sig kockmunderingen innan han kommer in, men vi ber om en förnyad entre i rätt utstyrsel.

Chef and waiters
Här flankeras han av två kollegor som serverade oss.

Detta är mitt livs största kulinariska upplevelse i alla kategorier! Den slår förra årets all time high från restaurang Conterosso i Alba i Italien, och den var ändå något i särklass.

Klockan var nu midnatt och vad gör man efter detta, sista natten med gänget i Prag? Jo, hela styrkan vandrar ett par kvarter till en kubansk bar som några besökte föregående kväll.

Cuban bar in Prague
Där serverades bland annat Mojitos i stora glas, eller snarare vaser, eller....  hinkar. Med långa sugrör som räckte till alla runt bordet.

Sipping the big Mojita
Detta smakade inte alls dumt. Det tyckte inte jag heller.

End of story
Men här är det hög tid att sätta punkt för både bild och text. De ytterligare bilder som togs får vi allt hålla inom familjen, så att säga.

Jag kan bara tillägga att det blev en minnesvärd avslutning på Pragdagarna. Och att alla tyckte det var skönt att flygturen hem i går bara tog 1 t 40 m. Någon jet lag blev det inte heller, eftersom klockorna i Prag visar samma tid som hemma. Möjligen fattades det någon timmas sömn ändå för vissa. Eller... för alla, snarare.

Prag är absolut ett ställe att återvända till! En vacker stad som är trevligt bilfri att promenera i, och med mat och dryck av världsklass. Språket är fullständigt obegripligt men alla man som turist kommer i kontakt med verkar kunna hygglig engelska.

På återseende!

Kommentarer
Postat av: Pappa C

MNAAA!!!

Vilken orgie!! Vilken njutning!! Vilken kulinarisk orgasm.

Jag är fylld av avund när jag nu tvingas ringa kvarterspizzerian (som är i största avsaknad av en somelier) och beställa en calzone.

Jag avundas.

2008-05-06 @ 11:20:37
URL: http://www.pappac.se
Postat av: Peter L

Ja, du skulle ha varit med...
Ett riktigt måltidens halleluja moment var det.

Fast man kan ju inte ha sommelierunderstödda dinéer ständigt och jämnt. Då är pizza bra att ta till, det håller jag med om.

2008-05-06 @ 21:50:48
URL: http://eopl.blogg.se
Postat av: Towe

Hej Peter! Absolut, vi gick pa restaurangen i Alba, utsokt mat. Det var en ren slump att jag hittade din blogg och fick ett sant bra tips pa restaurang. Vi var i Alba i hostas och njot av vit tryffel hyvlad pa maten, i helgen var vi dar igen och njot av annu en god maltid pa en liten krog i narheten av dar vi bodde.

Restaurangen i Prag ser trevlig ut. Sjalv kan jag rekommendera Mix pa Mandalay Bay i Las Vegas om du har vagarna forbi dar. Utsokt mat. Finns ocksa bild pa var blogg under april manads inlagg.

Ha det gott!

2008-05-07 @ 19:07:00
URL: http://towe-anders.blogspot.com
Postat av: Neumann

Vilken häftig restaurang! Jag blev mest fascinerad över den fantastiska miljön, och kocken förstås! Jag är bara ett år yngre och jag kan knappt laga husmanskost.

2008-05-10 @ 23:17:14
URL: http://frauneumann.blogg.se
Postat av: Peter L

Frågan är om denne fantastiske kock kan laga husmanskost... Frågan är till och med om han skulle kunna överleva på sin egen mat?

Jag menar, det måste kräva stor ansträngning och energi att tillreda dessa fantastiska rätter, men det blir ju väldigt liten mängd. Kaloriförbrukningen att tillaga kanske är större än rätternas kaloriinnehåll.

Antagligen kolhydratladdar han på MacDonalds för att orka. Och tur är väl det. Det han skapar på sitt jobb är gudomligt.

2008-05-11 @ 09:16:25
URL: http://eopl.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0