T. Rex i Globen

Nej, det är inte Marc Bolan som återuppstått och inte är det en konsert jag varit på. Men på sätt och vis har T. Rex och resten av det gamla dino-gänget återuppstått efter hundra miljoner år eller nåt, tack vare BBC.

Av teveserien Walking with dinosaurs har man gjort en sorts teater med rörliga jätteödlor i naturlig storlek. Under en och en halv timme får man följa jordens avlägsna fornhistoria under eonerna då dinosaurier bokstavligen regerade.

Walking with dinosaurs 1
Walking with dinosaurs 2
Walking with dinosaurs 3
En mänsklig aktör finns på scenen i form av en paleontolog som berättar hur man pusslat ihop kunskapen om dinosauriernas utseende och leverne med hjälp av fossila ben och förstenade fotavtryck. I finalen presenterar han tidernas väldigaste rovdjur, Tyrannosaurus Rex. I sanning inte en krabat man skulle vilja möta i en mörk gränd. Inte på ljusa dagen heller, för den delen.

Walking with dinosaurs 4
Trots att den var så stor och farlig visade den moderskärlek till sin lilla unge.

Walking with dinosaurs 5
Dom mellanstora ödlorna rör sig med hjälp av en mänsklig "motor" som krängt på sig ödlekostymen. Dom som är för små och för stora för det rör sig med hjälp av en diskret bottenplatta på hjul. Men det ser ut som om dom går på sina ben på riktigt. Dom har också en massa andra rörelser, som att svänga och böja på svans, hals och huvud. Tre personer behövs för att manövrera varje jätteödla. Det hela ser oerhört realistiskt ut, med naturtroget skinn och ögon som blinkar. Och tandförsedda munnar som nappar åt sig blad från träd eller köttbitar från ett byte.

Det är en spektakulär, naturtrogen och öronbedövande uppvisning man bjuds på (tur att vi hade hörselskydd med oss). Tack, Helena - det var en lysande födelsedagspresent!!

Jag har filmat några snuttar med stillbildskameran på T-Rexen, men kan inte få ihop det på lilla datorn på hotellet. Ska prova att peta ut det på Youtube senare, men risken är väl då att kontrollmekanismerna där sparkar bakut och skickar hotfulla mail om upphovsrättsintrång som skulle få FRA-anhängarna att jubla...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0