Mandom, mod och morske män

Nu är det snart över. I går begav sig 12000 ivriga jägare ut i skogarna för att få död på 27 vargar. Man kan inte annat än imponeras av denna självuppoffring, i snö och kyla. Även om en och annan kan ha tagit lite hjälp av bilar, fyrhjulingar, skotrar, GPS och kikarsikten.

Jag åkte till Norrland i går och passerade Furudal, känt centrum för varghat. Strax utanför samhället stod en rad bistra män med gevär utposterade längs skogsbrynet med jämna mellanrum några meter från vägen. Otvivelaktigt ett resultat av omsorgsfullt utarbetad strategi för att bekämpa den lede fi. Några hade camouflageuniformer. Man fick känslan av allmän mobilisering. Att det var krig.

Och det är klart, mot en så fruktansvärd fiende behövs dåd- och eldkraft.

Vilken känsla av trygghet vi får nu, vi vanliga människor som inte begriper oss på så viktiga saker. Vi kan andas ut i förvissningen att dessa modiga jägare skyddar oss från de ondsinta, dreglande och blodtörstiga bestar som trakasserat varje levande varelse som vågat sig utanför stugknuten.

En snabb blick på lokaltidningens hemsida avslöjar vad man kunde befara. Ett helt bildreportage från Siljansnäs visar bland annat hur barn tittar på de slaktade rovdjuren.

De flesta tillåtna vargar sköts direkt första dagen som resultat av denna storartade kraftsamling. Några skadsköts, men det är väl rätt åt dem. De kan gärna få lida, så brutala odjur som de är. Med lite tur kanske någon har "råkat" skjuta någon extra varg också, utöver tillåten kvot.

Etnisk rensning definieras som att en folkgrupp av politiska eller andra skäl systematiskt förföljer och dödar en annan folkgrupp. Man behöver bara byta ut ordet folkgrupp mot "grupp av levande varelser" så stämmer definitionen även i detta fall.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0