Val...

...diskuteras mycket i Australien nu, eftersom det är allmänna (och obligatoriska) val här i november. Struntar man i att rösta får man böta, och man får inte rösta blankt. Stenhård demokrati.


Men det finns annat man kan välja att fördjupa sig, om uttrycket tillåts. Eva ville inte följa med idag, var lite rädd för att det skulle gunga. Hon valde att vila hemma i lägenheten på eftermiddagen i stället. Vår balkong är vid röda ringen.


Metro Apartments at Sussex Street

Helena och jag tog en kort promenad ner till piren vid akvariet, där en stor katamaran väntade.


Whale watching katamaran

Denna båt tog oss ut genom buktens öppning och även om det inte blåste var det stora dyningar, så visst gungade det. Man fick hålla i sig.


Nästan på en gång ute på öppna havet siktades knölvalar, så vi fick ett sjå att försöka fotografera och filma. Det var inte lätt.


Helena prepares to record

Vi lärde oss snabbt hur valarna beter sig. De kommer upp precis till ytan, blåser, visar ryggen en sekund, blåser igen osv, några gånger. Sen dyker de och är försvunna 4 - 5 minuter. Då lämnar de efter sig en blank fläck på vattnet, en "footprint", som beror på att vattnet som följer med när de blåser är blandat med olja, som dämpar vågorna.


Hunchback whale at surface

I några fall var två valar tillsammans, troligen hona och kalv.


Female whale with calf

Och några få gånger hade vi lyckan att få se stjärtfenan höja sig i luften just innan de dök.


Huge tail fin

Hela deras rörelsemönster var mäktigt men samtidigt graciöst. En riktigt stor naturupplevelse var det!


Väl tillbaka i lägenheten tillagade vi en hederlig biffmiddag med pommes frites, bernaisesås och vitlökssmör, vilket avsaknaden av gett Helena abstinens efter över åtta månader. Bernaisesås är ingen vanlig produkt i Australien, men vi hittade med viss möda färdiglagad sådan i förpackningar på Woolworths. Tyvärr var den mycket mesig i smaken, och vi saknade vinäger och dragon att bättra på den med. Men ändå. Det var ett gott försök.


Efteråt promenerade vi alla tre ner till Darling Harbour igen i den mycket ljumma kvällen och tog oss en iskall öl på ett strandkafe. Detta var sista lediga kvällen med Helena och vi pratade om hennes planer för framtiden. Hon är ledsen för att bästa kompisen Kristin åker från Australien om ett par veckor, och de hinner inte träffas innan dess. Återstår bara Rory...


Det var i alla fall en skön kväll och det är vackert att gå på pirarna.


Darling Harbour by night
Darling Harbour by night
Nu, vid midnatt, börjar det blixtra och åska över Sydney. Vi förlorade en timme idag eftersom man övergick till sommartid. Och ni därhemma har väl fått tillbaka vårens förlorade timme. Så nu är vi 10 timmar före er!

Kommentarer
Postat av: Annelie

Hej !
Tack för fina bilder ! Att se val i dess riktiga miljö, är en upplevelse som vi andra inte riktigt kan föreställa oss. Det uppstår ett utanförskap. Ja, vi har gått tillbaka till vintertid vi. Hala blöta löv på gatorna och drivor av dem på gräsmattorna. Grå himmel och duggregn, men inte så kallt. Nu på morgonen den 29/10 har vi 6+ i Sthlm. Men blåsigt. Vi kan inte promenera längs kajerna i Darling Habour, detta sagolika, overkliga ställe. Men vi kan tända en brasa, dricka varm toddy och läsa Viveka Lärns senaste skilldring om Saltön. ( jag kör lite lobby, för Sverige) Australien kommer ju att finnas kvar som kontinent. Ni får göra som deras pensionärer gör. Resa med husbil (ett motursvarv runt) och bo på alla fantastiska husbilscampingar. Dom bilar moturs runt kusterna för att spara bensin, dom har ju vänstertrafik. Kram, på er alla !

2007-10-29 @ 08:46:15
Postat av: Annelie

Jag glömde ett tips. Ni som har så långt till IKEA i vanliga fall. På vägen till flygplatsen kommer ni att passera IKEA.. Dom har redan börjat med julpyntet. Lite kul med svenskt julpynt köpt i Australien ?

2007-10-29 @ 09:12:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0