Årets björnparksbesök

Det är alltid lika spännande att åka till Orsa Grönklitt och gå in på denna stora anläggning. Man pustar uppför backarna i hopp om att få se så många djur som möjligt.

Denna gång fick jag första gången någonsin se uvarna. Fyra av dem ville vara med på bild.

Eagle owls
När man ska fotografera genom stängsel gäller det att använda lång brännvidd och ställa skärpan så att stängselmaskorna (nästan) suddas bort.

Eagle owls
När uvarna flaxar iväg en bit inser man vilka stora fåglar det är.

Björnar finns det gott om här, men i år såg jag inte så många. En speglade sig i dammen.

Mirroring bear
Senaste tillskottet i faunan är persisk leopard, som har en fantastiskt vacker päls.

Persian leopard
Ofattbart att kvinnlig fåfänga en gång lett till att såna vackra varelser dödats och fått skinnet avrivet. Dessvärre förekommer det väl fortfarande på vissa ställen.

Vackrast av alla är ändå tigrarna, och de sibiriska exemplaren som det nu finns sex av i parken är enorma. Världens största kattdjur! När en sådan majestätisk representant för denna utrotningshotade art befinner sig vid stängslet är man bara en dryg meter från den. Hur vackra de än är, och hur mycket jag än älskar katter, skulle jag inte vilja möta en sådan utan stängsel emellan...

Close encounter with giant Siberian tiger
Eye of the tiger
Jag hade turen att få se tigrarna posera vid flera tillfällen, och som avslutning placerade sig två av dem uppe på en ås samtidigt som molnen försvann, och man kunde avnjuta dem mot en klarblå bakgrund.

Lazy tiger Sleepy tiger Tired tiger Tigers awake
Människan förmår mycket, både att konstruera komplicerade tekniska apparater och att döda för nöjes skull, men ingen mänsklig makt kan tillverka något så utomordentligt elegant och funktionellt designat som dessa djur.
Skogsutflykt

Förra veckan hälsade vi på våra goda vänner Åsa och Lars i deras sommarstuga utanför Vansbro. De tog oss med på en kvällspromenad i Hästängsåsens naturreservat.

With friends at Hastangsasen trail
Det är ett stort myrområde som genomkorsas av vackra åsar med tallskog och fina gångstigar.

Marsh at the trail
Pinewood pillar hall
Detta blev en oväntad och oförglömlig naturupplevelse! Skön kväll, sol, vindstilla, fantastisk natur.

Yellow bird's-nest Grass tuft in marsh pond Marsh colours Pond with water lillies
Här saknades inte fotomotiv...

Åter vid stugan gick solen just ned.

Sunset beyond forest
Fram dukades då en härlig utemiddag med marinerad kyckling som stektes i panna över öppen eld. Medan skymningen övergick i natt åt vi god mat och avnjöt vinet i skenet av stearinljus under bar himmel, omgivna av tallskogen.

Late outdoor dinner
En riktigt fin kväll! Tack Åsa och Lars!!

RSS 2.0