En riktig nostalgitripp

Så har jag då gjort min lilla resa i tid och rum. 20 mil åt sydost och drygt 50 år bakåt i tiden. Brorsan mötte på Uppsala station (som mest är en byggarbetsplats) i lördags. Vi promenerade först på stan till Svandammen nedanför slottet.

Swan lake and castle, Uppsala
Swan lake with ducks
Vi kavade uppför slottbacken till den fina utsikten vid Gunillaklockan. Bakom finns Botaniska trädgården och Linneaum.

Linneanum, Uppsala
Sen var det gott med fika på konditori Fågelsången.

Coffee and cake
Vädret var full sommar med massor av folk på uteserveringarna.

Slottet var svårt att få plats med på bild när man var där uppe, så det fick bli ett panoramamontage. Utsikten mot domkyrkan och annat är jättefin.

 Uppsala castle  Uppsala cathedral from castle hill  Flowered bridge over Fyris river
Längs Fyrisån var det fint dekorerat med blommor.

Domkyrkan är katedralstor. Här var jag på skolavslutningar i första och andra klass.

Uppsala cathedral
Och jag är döpt i den här!

60 years after christening in this font
Strax intill finns en något mindre, men lika viktig byggnad, som tur var för bror min.

Less building but not less important
Det är påfallande mycket cyklar i Uppsala, och dom måste ju parkeras någonstans. Här till exempel.

Bicycle parking (forbidden)
Efter lite vilande av trötta ben på fint vandrarhem gav vi oss tillbaka till stan i skymningen.

Cathedral in evening sun
restaurang Tsatsiki träffade vi AnnSofi och hennes son Anders med familj. Lukas skulle fylla tolv år nästa dag, och Karin också rätt jämnt på måndagen. Så det fanns mycket att fira med god grekisk mat i den osannolikt ljumma septemberkvällen på uteserveringen.

Tsatsiki restaurant with cathedral beyond
Kvällen avslutades med en promenad till tågstationen, dock inte till ett tåg utan till ett lokstall som nu gjorts om till puben Katalin. Där drack jag av ohejdad vana både Guinness och Irish Coffee, som smakade mycket bra till tonerna av Mats Ronanders livespelning med nya bandet Stockholm Stoner.

Nästa dag skruvades nostalgifaktorn upp ytterligare. Min lekskola och småskola är rivna för längesen, förstås, men Lindvalls kafferosteri som jag passerade på väg till skolan finns kvar och rostar fortfarande kaffe!

Lindvall coffee rostery
Jag minns hur gott jag tyckte det doftade där utanför.

Och så kom vi till det något osannolika hus jag bodde i från ett till nio års ålder - en pianofabrik! Huset är sig väldigt likt och bokstäverna med Nylund & son sitter kvar även om man slutade tillverka pianon för många år sen.

My childhood house
Av någon anledning fanns tre vanliga lägenheter i byggnaden. Vi bodde en trappa upp, med köket bakom fönstret under "RIK", och vardagsrum (eller sal som det hette då) vid nästa två fönster åt höger. På kortsidan var dom två första fönstren till bibliotek/matrum och dom längst bort till sovrummet.

Mitt rum, eller snarare krypin, var en utvidgning av hallen när man kommit in från ytterdörren. Ingången var från gården på andra sidan huset.

Below my windows
Jag höll alltså till bakom det vänstra av dom två fönstren en trappa upp. Den gula, låga träbyggnaden till vänster fanns inte då.

Så här såg min lilla vrå ut.

Me, 6 years old
Kortet är taget vid jultid 1955. Jag var sex och ett halvt år.

Ja, tiden går, och det var roligt att komma till Alsikegatan igen. Vi träffade en vänlig man som nu bor på bottenvåningen. Han känner hyresgästerna i "vår" våning, men dom var bortresta just nu. Kanske kan jag komma tillbaka någon gång och få komma in och titta.

Nylunds tillverkade sista pianot för nästan 30 år sen, men man reparerar fortfarande musikinstrument i huset. Och företaget Nylund & son  finns på nätet och säljer importerade instrument.

Uppsalabesöket avslutades med lunch i Saluhallen och en gigantisk glass vid Fyrisån. Där gick vi också ner i en offentlig toalett som gjorts om till Galleri London, med porträttfoton av Inga Larsson, känd Uppsalafotograf. 

Tack, käre bror, för dessa två fina dagar i Uppsala! Det var en riktigt bra födelsedagspresent.


Hälsning från de djupa skogarna

På väg hem från återvinningsstationen stannade vi till på en slumpmässigt vald plats och klev några meter in i skogen. Eva ropade glatt att hon hittat trattisar. Dom är ju så svåra att se, men ser man en brukar det vara fullt av dom i närheten. Det var det. Dessutom mer blek taggsvamp än vi orkade plocka.

Forest treasures
Trattkantarellerna är jättelätta att rensa. Aldrig några larvgångar. Man behöver bara dela dom på längden och kolla att ingen liten skogsinvånare bosatt sig i den ihåliga foten. Taggsvampen är också sällan angripen, men man måste skrapa bort taggarna, annars lossnar dom när man förväller och anrättningen ser skräpig ut.

Prepared to prepare
Det blev nog bortåt två liter i rensat skick.

Ready for cooking
Sen krymper det ju till en femtedel när man värmer. Men det blev varsin god macka med gräddstuvad svamp före fredagsbiffen. Inte dumt.

Tasty result
Och så kan jag presentera det hopredigerade resultatet av björnparksbesöket förra söndagen. Jag hade tur som fick se och filma alla djur (utom järv) i rörelse och inte bara sovande. Särskilt dom bruna ungbjörnarna bjöd på riktig show. Brottningsmatchen mot slutet håller olympisk klass, tycker jag.


Eftersom Orsa Björnpark ligger på en bergsluttning går det att filma dom flesta djur utan störande galler i vägen (så det är bra konditionsträning att gå runt där!). Det finns ramper in över brunbjörns- och tigerhägnen så man kan se djuren uppifrån, och i det nya isbjörnshägnet finns en byggnad med glasrutor mot deras badsjö med fin utsikt. Det är bara lodjuren som jag tycker har det lite trångt. Men om man jämför med t ex Skansen, där jag var i maj, har djuren oerhört mycket större svängrum här.

Och i synnerhet brunbjörnarna verkar trivas.

I morgon bär det av på en rejäl nostalgitripp till min födelsestad Uppsala.

Sällsynta ögonblick

Åtminstone om man är kalenderbitare. I morgon onsdag, strax efter att klockan blivit nio minuter över nio på morgonen, kan man skriva datum och tid

090909 09:09:09

Liknande har vi haft sen 2001, och kommer att få tre år till. Nästa år 10 oktober kl tio över tio osv, men sen dröjer det närmare 88 år till nästa chans för nåt liknande, som infaller på nyårsnatten år 2101. Då blir det åter ett datum i ren binärkod, 010101 01:01:01.

Detta slår dock inte den utomordentligt ovanliga minut som inföll för åtta och ett halvt år sedan, en februarikväll år 2002. Då kunde man skriva

Kl 20:02 den 20.02 2002

Tala om symmetri! Något liknande kommer att hända igen först om 103 år, i december 2112, och sen aldrig mer (om vi inte startar en ny tideräkning förstås).

Det allra märkligaste ögonblicket någonsin måste dock vara det som inföll i november för snart 898 år sen, nämligen

Kl 11:11 den 11.11 1111

Men då var det inte så många som kunde klockan. Eller ens bloggade om det...


Teambuilding och vildingar

Tredje året i rad som vi Loxisar samlades på Linbygården i Grönklitt ovanför Orsa i Dalarna för att lära oss samarbeta bättre. Och dessutom ha kul.

I den här övningen ska laget lösa en knepig uppgift (av typen fem hus med olika färger, ägare, husdjur, bilar etc med kryptiska ledtrådar och så ska man tala om vilken färg huset har som hunden bor i. Fast krångligare). Därefter ska alla deltagare ta sig ut via läskbacken längst till höger, utan att nudda marken. Plankorna får inte heller nudda marken. All detta ska vara klart inom en halvtimme.

Teambuilding at Gronklitt
Plankorna räckte inte riktigt mellan backarna. Eller, det gjorde dom nätt och jämnt mellan vissa, mellan vissa andra nätt och jämnt inte.

Jag tog på mig att försöka lösa husuppgiften och dom andra jobbade med plankorna och fara för eget liv.

Group trying to solve two problems simultneously
Hur gick det då? Njaaa...

Jag gick bet på husen. Det var svårt att inte distraheras av hojtanden och plank och folk som dråsade i backen. Lugn och ro och en timme, så kanske jag hade fixat det. Med vådliga plankkombinationer tog sig i alla fall alla förbi utgångsbacken, så den biten klarade vi. Plankorna på bilden ovan rasade dock isär sekunden efter att bilden togs, som man nästan kan förstå, och dom inblandade for åt olika håll.

Dessutom började det regna innan vi var klara. Vår skadeglada tröst var dock nästa grupp som gjorde detta efter oss och fick köra hela övningen i regn. Moahaha.

Sen tävlade vi också lagvis om uppdelning av hushållsarbetet. En gren var att springa stafett med potatis på sked i munnen och en ballong mellan knäna. Roger nedan hävdade att det skulle gå bättre utan byxor. Högre friktion, eller nåt.

Roger running with ballon and potato spoon
Mitt lag kom tvåa, så vi fick laga middagen (vilket dock var lätt eftersom det mesta var förberett).

Det vinnande laget med bl a Peter F och Thomas L valde att duka och göra förrätt.

Peter and Thomas preparing our dinner
Det blev en trevlig kväll trots (eller tack vare?) fotbollen som nästan alla tittade på. Och det blev ju lite oväntat i sista sekunden, bokstavligen, med Zlatans ledningsmål efter drygt 93 minuter i matchens allra sista anfall. Kul att höra hur dom svenska tevekommentatorerna blev fullkomligt hysteriska.

När vi var klara efter frukost i dag gick jag traditionsenligt in på Björnparken, i år med videokamera, vilket var första gången. Jag hade tur och fick flera bra sekvenser, framför allt på badande björnar av olika kulörer.

Men några foton ska jag väl visa upp också.

Bathing brown bears
Dom halvstora björnungarna lekte och busade länge med varandra i en liten damm, precis som människobarn gör. Härligt att se.

Isbjörnarna visade också upp sig rejält. Jag har film på båda när dom simmar och dyker, och några bilder på honan på nära håll när hon går innanför stängslet.

Polar bear in the bear park
Hägnet är jättestort så jag hoppas dom trivs, så bra det nu går. Säkert gillar dom när man snart kan börja producera snö med anläggningens stora snökanon.

Och dom enorma tigrarna, dom oerhört vackra sibiriska tigrarna. En var ute och den andra inne idag.

Giant Sibirian tiger
Det är roligt när det går att ta bilder utan stängsel som skymmer. Det går på många ställen tack vare utsiktsbalkonger ovanför hägnen.

Och utsikten söderut, mot Orsasjön, är inte dum den heller.

Scenic view from bear park
Lodjur såg jag i år bara ett av. Jag hade antagligen en otrolig tur förra året när jag fick se en hel hop vuxna djur och en unge alldeles innanför staketet i säkert en timme. I år såg jag bara ett vuxet lodjur, som vankade omkring innanför stängslet. Dom har det minsta hägnet av däggdjuren och jag tycker det verkar för litet för dom.

Jag ska försöka klippa ihop en kortversion av filmen och lägga på Youtube med det snaraste.


RSS 2.0