Tre gånger tolv...

..år firade vi i går, när våra kattkillar (nåja, gubbar då) fyllde tolv år. Den här bilden på brorsorna är flera år gammal, men en av dom få med alla tre på ett foto.

Agaton, Timjan and Felix
Vi bjöd på rå köttfärs garnerad med musslor, vilket uppskattades. Kalaset var mycket svårt att få bra bilder på, och alla födelsedagsbarnen infann sig inte samtidigt.

Timjan with birthday treatFelix eating ground meat
Kalas av annat slag försiggick ute vid grannens blommande björnbärssnår.

Bee at blackberry flower
Vid de före detta mosipporna hittade jag nu orange små skalbaggar.

Orange bug at pasqueflower
Det var bara det jag ville berätta! Idag är det mulet och regnet är på väg, så nu ska vi börja med matrumstaket!

Er renoveringssugne (nåja...)
Peter

Smått och stort

Sommaren har kommit, med en osannolik värmebölja i början av juni. Idag har det varit skurigt och knappt 15 grader. Mer normalt juniväder. Så då kan man ju skriva lite här.

Vardagen rullar på och på jobbet kör allt som ska bli klart till semestern ihop sig. Som vanligt. Sånt man lite optimistiskt lovat tidigare ska nu snart vara klart, obönhörligen. Jag har tre veckor kvar, och det lär inte blir svårt att få den tiden att gå.

Hellre skulle jag strosa omkring i vår igenväxande trädgård och ta närbilder. Lite har jag gjort det och kan som vanligt inte låta bli att dela med mig av den fascinerande mikrovärd som bokstavligen finns runt husknuten.

Ser du vad det här är (utan att peka på bilden!)?

Dandelion closeup
Just det - en överblommad maskros.

För några år sen planterade jag en lupin i rabatten. Nu sprider dom sig som ogräs. Men under blomningen är dom ståtliga.

Lupin and sky
Lupin and ant
Observera myran!

Mosippetuvan är en fantastisk vårblommare, och när dom blommat över är dom också vackra.

Bugs at rosen pasqueflower
Och trivsamma för en del skalbaggar.

I lördags var det Mockfjärdsdag för 21:a gången, nu liksom förra året i kanonfint väder. Men marknaden är sig lik år från år och det hela är inte särskilt spännande.

Yearly market day in Mockfjärd
I måndags kväll gav högtrycket till slut upp, och som alltid efter en värmebölja blev det dramatiskt. Vi klarade oss med rätt måttlig åska runt midnatt, men rejäla svartmoln drog på kvällen förbi både i norr och söder. Här ser vi utkanten på ett oväder som gick rakt över Ludvika.

Distant thunderstorm in south
Observera blixten i nerkanten till vänster! Jag vet inte hur sannolikt det är att lyckas få med blixtar när man fotograferar som vanligt. I nästan dagsljus. En blixt varar en bråkdels sekund, och kameraslutaren är öppen en bråkdels sekund. Man hinner inte direkt reagera när man ser blixten, utan man behöver liksom lite tur.... 

Jag tog ca 30 bilder, tryckte av när jag trodde att det skulle blixtra igen. Två gånger lyckades det. Här är den andra!

Lightning catched in daylight
Siljanstrakten fick en rejäl dunderdos. På Dalatracker finns bilder. Jag lyckades bara länka till startsidan, men välj Media-arkivet, Bilder och 11 juni -07. Bild 5 är maffig!

I går kväll kom brorsan och hans kompis Kjell från Sundsvall på motorcykel för övernattning. I dag startade dom sin rätt långa resa mot Italien.

Jan and friend Kjell starting for Italy
Nu på torsdag kväll har dom förhoppningsvis tagit sig ombord på färjan från Göteborg till Kiel. Hoppas allt går bra!

När det nu blivit svalare har vi ingen ursäkt att skjuta upp matrumsrenoveringen längre. Här kommer "före"-bilden.

Dining room before renovation

Nu har vi ju rutin så det ska gå som en dans. Om vi inte gör som Agge. Vilar en stund först.

Tja, det är mycket nu. Men rätt bra ändå, på det stora hela.

Vi hörs!
Peter

Syrener och jordgubbar

Detta är nog den bästa tiden på året, i början av juni när syrenerna blommar för fullt och dom första svenska jordgubbarna finns att få tag på. På nationaldagen kan man få vara en smula nationalistisk, åtminstone när det gäller jordgubbars ursprung. Importerade jordgubbar nerifrån Europa smakar inget. Svenska jordgubbar smakar, och det gott  (norska också. Men inga andra, vad jag vet).

När sen solen strålar från en nästan molnfri himmel i flera dagar, och temperaturen går över 25 (men inte 30!) grader, då är livet ganska uthärdligt. I synnerhet om man är ledig, som idag.

Snart ska vi tända grillen.

Jag har svårt att låta bli att fotografera syrenerna. Vi har en enorm häck längs tomtgränsen, väl över fyra meter hög och lika bred. Nu är den översållad med vita och lila blommor. Och doften, särskilt på kvällen...  Aahhhh!!

Wonderful abundance of Lilacs
Lilacs, lilacs...
Den här fjärilen var stor och praktfull när den satt i toppen på syrenbusken.

Makaon butterfly (Papilio machaon) at lilacs
En Makaonfjäril, letade jag fram sen.

Grillningen lyckades hyfsat och harmonierade fint med Evas läckra potatissallad. Ett bra sätt att på allvar inviga våra nya trädgårdsmöbler.

Barbecue in the shadow
Och för att ytterligare fullända en perfekt dag kunde vi som antytts ovan avnjuta säsongens första svenska jordgubbar. Med glass. Och mjölk!

Swedish strawberries
Och Siri var med. Som alltid.

Siri on lawn
Men i morgon är det jobb som gäller igen, och där har jag mycket att göra. Godnatt!

Peter

Äventyrsfilmer....

...kan man kalla det som kom på några skivor från Nya Zeeland häromdagen, från Helena förstås. Hon hoppar och står i så det hisnar.

Efter hjälp från Håkan med att konvertera ner filmformatet från DVD till DivX som passar för uppladdning till You Tube, kan vi härmed presentera

Skydiving vid Lake Taupo på Nordön   13 maj 2007

Bungyjump i närheten av Queenstown på Sydön   23 maj 2007

Hon har berättat om detta på sin blogg, och hoppades där att jag skulle kunna fixa ut filmerna på nätet. Nu finns dom där. Hon kommer säkert att länka till dom själv också.

Förutom detta fick vi bilder från grottklättring och forspaddling, och en väldig massa bilder hon tagit själv. Jättespännande att titta på!

För övrigt har det blivit sommarväder i Sverige efter en bedrövlig period med gråväder. Idag har vi städat verandan grundligt. Det var välbehövligt. Nu återstår de igenvuxna grusgångarna ute. Och att börja med matrumsrenoveringen....   I väntan på det kommer här en bild från vår oklippta gräsmatta förra veckan, på en humla som gillar maskrosor.

Bumbelbee at dandelion
Nu ska jag fixa ut Helenas foton från äventyren på Nya Zeeland till hennes album hos Telia. Hon kommer säkert snart att länka dit också från sin blogg.

Peter


RSS 2.0