Flygfesten

Sen 1946 har flygklubben i det lilla samhället Dala-Järna nära Vansbro i Västerdalarna ordnat flygshower. På senare tid vart tredje år. Över tjugotusen besökare brukar komma, så det är inget litet arrangemang. I år närmade det sig 30 000. Dom har uppbådat hundratals frivilliga, och all logistik fungerar häpnadsväckande bra. T ex med bilparkering på åkrarna runtom. Det flyter på trots den enorma ansamlingen av besökare.

Jag var där i går, och efter en kvarts inledande regnstänk blev vädret utmärkt, med lite sol och mycket moln som effektfull fond till planens tumlanden.

Jag tog 435 bilder.

Digitalkamerans välsignelse. Och förbannelse, när man kommer hem och ska vaska fram det som är värt att bevara. Vaskandet gav 66 bilder, som jag tänkte klämma in här.

Air show in Dala-Jarna
Håll i hatten, för nu flyger vi. Först med ett dryga metern långt modelljetplan.

Model jet fighter Model jet fighter Model jet fighter
Det lär ha kostat 75000 kr att snickra ihop. Undrar hur föraren/ägaren kände sig första gången han fått upp det i luften och skulle landa... 

Så kom större plan. En del startade och landade på platsen, men några kom från andra flygfält, t ex Jetstream och Hercules, och defilerade förbi några gånger.

Fournier RF4 Jetstream 32 Helicopter Hkp15 C130 Hercules
P51D Mustang and Spitfire MkXVIIIe CUBL4 CUB L4 Tiger Moths and Boeing Stearman
Herculesplanet var förbluffande tystlåtet trots fyra propellrar. På den näst sista bilden här flög (eller körde?) piloten längs hela banan med ett hjul rullande i gräset.

Den engelska gruppen Aerostars är enligt speakern en av världens bästa med propellerplan. Dom var här på säsongens enda sverigebesök.

Aerostars Aerostars Aerostars Aerostars
Aerostars Aerostars Aerostars Aerostars
Aerostars Aerostars Aerostars Aerostars
Aerostars Aerostars 
Jag är bara ordinärt intresserat av flyg, men nu vaknade den storögda pojken i mig på allvar. Dessutom blev det ju en del bildmässigt snygga foton om jag får säga det själv.

En gammal men blankputsad DC3:a fraktade upp ett gäng fallskärmshoppare, och en Catalina flygbåt visade upp sig. Den kan fälla ut och in hjul eller vingpontoner efter behag.

Douglas DC3 Parachutist PBY Catalina PBY Catalina
Två svenska konstflygare dök upp. Det är dom som har flygit över P-Floydkonserterna dom senaste åren.
YAK55 and Zlin 526 Zlin 526 YAK55
Swift Team innehåller en dåraktig segelflygare som låter sig bogseras upp och ned, och gör en sista looping alldeles ovanför landningsbanan.
Swift team Swift team Swift team
Swift team Swift team Swift team
Hörselskydd på. Både svenska Gripen och amerikanska F16 dundrar omåttligt när dom sveper förbi på nära håll.

JAS39 Gripen F16AM Fighting Falcon F16AM Fighting Falcon
F16AM Fighting Falcon F16AM Fighting Falcon F16AM Fighting Falcon
Som kontrast kom sen en något äldre och tystlåtnare Fokker från första världskriget.

Fokker Dr1
Jurgis Kairys är en av världens bästa konstflygare. Han beter sig mycket riktigt som galningarnas galning med sitt plan. T ex flyger han upp och ner några meter ovanför landningsbanan.

Jurgis Kayrus Jurgis Kayrus
Han tror också att hans plan är en helikopter, riktar nosen rakt upp och låter farten sakta tills han hänger stilla under propellerdraget. På bilderna av några vilda roller fick auto levels i Photoshop frispel, men jag tyckte bilderna blev suggestiva och lät dom vara.

Jurgis Kayrus Jurgis Kayrus Jurgis Kayrus

Jag hade ingen filmkamera själv denna gång, men andra har haft det när Jurgis varit i farten. Söker man på nätet finns det en hel del, t ex det här.

Avslutningsvis kom Breitling Jet Team farande, ett gäng franska konstflygare.

Breitling Jet Team Breitling Jet Team Breitling Jet Team Breitling Jet Team
Breitling Jet Team Breitling Jet Team Breitling Jet Team Breitling Jet Team
Breitling Jet Team Breitling Jet Team Breitling Jet Team Breitling Jet Team
Breitling Jet Team Breitling Jet Team
Det är mycket avgaser, rök och buller på en sån här show, så min miljösjäl borde våndas. Men man kanske kan göra några timmars undantag vart tredje år...   Det är ju så kul att vara med om en sån här uppvisning av teknik och skicklighet.

Bilderna blir inte tekniskt så bra när man visar dom här, eftersom jag bara kan göra dom 1000 pixlar breda och måste komprimera hårt. Nån som har ett tips om en bra fotosite där man kan lägga ut sina bilder med hög kvalitet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0