Sensommar

Det känns i luften att sommaren sinar. Skuggorna blir långa tidigare på eftermiddagen. Ljuset faller annorlunda. Och nu är det helt mörkt efter tio på kvällen.

Ändå finns många typiska sommarattribut kvar. Jag mötte en imponerande varelse som kom krypande där vår mossiga gräsmatta övergår i ogräsbemängt grus.

Giant red grub
Den ägnade sig frenetiskt åt att försöka böka ner sig under stenarna på grusgången. Jag delade inte den decimeterlånga larvens bedömning att detta var världens bästa plats att förpuppa sig på, och flyttade den efter vederbörlig fotografering och filmning till en mer skyddad plats bland tomtens perfiera buskage mot älven. Hoppas allt gick bra och att jag får möta den igen i form av en vacker fjäril.

Min vän Håkan besökte mig i går, och efter sommarens sista (?) grillning tog vi oss längs mina nybanade trappor och stigar ner till den lavbelupna bryggan vid älven, för att dryfta livets djupare sidor till en whiskyslurk i solnedgången.

Evening at the river lake
Solnedgångar ja, en av mina (ö)kända vurmer. Det var bra längesen jag hade med en sån i bloggen. Jag tog en häromkvällen, också nere vid älven. Den var aningen färglös, men jag har dragit i diverse kurvreglage i Photoshop för att bättra på den lite.

August Photoshop sunset
Helena har åstadkommit en del skrivande i sin blogg igen, och en hel del mer på uppdrag av sin skola i form av uppsatser och liknande, för att slipa på sin engelska i skrift. Det jag sett är imponerande bra, tycker jag, även om jag är part i målet. Hon verkar ha fått upp ångan med pluggandet, vilket gläder en gammal far som inte riktigt förstår tjusningen med att enbart festa och ha kul. Hur kul det än må låta.

Ja, nu vidtar en helg med videoredigering och ett sista ryck i korsordskonstruktionstävlingen om det regnar, och tvekamp med ännu ett träd i älvbacken om det håller uppe. Chansen finns att jag hinner med båda.

Om jag bara låter bli att ta mig en ny bok att läsa.


Flygfesten

Sen 1946 har flygklubben i det lilla samhället Dala-Järna nära Vansbro i Västerdalarna ordnat flygshower. På senare tid vart tredje år. Över tjugotusen besökare brukar komma, så det är inget litet arrangemang. I år närmade det sig 30 000. Dom har uppbådat hundratals frivilliga, och all logistik fungerar häpnadsväckande bra. T ex med bilparkering på åkrarna runtom. Det flyter på trots den enorma ansamlingen av besökare.

Jag var där i går, och efter en kvarts inledande regnstänk blev vädret utmärkt, med lite sol och mycket moln som effektfull fond till planens tumlanden.

Jag tog 435 bilder.

Digitalkamerans välsignelse. Och förbannelse, när man kommer hem och ska vaska fram det som är värt att bevara. Vaskandet gav 66 bilder, som jag tänkte klämma in här.

Air show in Dala-Jarna
Håll i hatten, för nu flyger vi. Först med ett dryga metern långt modelljetplan.

Model jet fighter Model jet fighter Model jet fighter
Det lär ha kostat 75000 kr att snickra ihop. Undrar hur föraren/ägaren kände sig första gången han fått upp det i luften och skulle landa... 

Så kom större plan. En del startade och landade på platsen, men några kom från andra flygfält, t ex Jetstream och Hercules, och defilerade förbi några gånger.

Fournier RF4 Jetstream 32 Helicopter Hkp15 C130 Hercules
P51D Mustang and Spitfire MkXVIIIe CUBL4 CUB L4 Tiger Moths and Boeing Stearman
Herculesplanet var förbluffande tystlåtet trots fyra propellrar. På den näst sista bilden här flög (eller körde?) piloten längs hela banan med ett hjul rullande i gräset.

Den engelska gruppen Aerostars är enligt speakern en av världens bästa med propellerplan. Dom var här på säsongens enda sverigebesök.

Aerostars Aerostars Aerostars Aerostars
Aerostars Aerostars Aerostars Aerostars
Aerostars Aerostars Aerostars Aerostars
Aerostars Aerostars 
Jag är bara ordinärt intresserat av flyg, men nu vaknade den storögda pojken i mig på allvar. Dessutom blev det ju en del bildmässigt snygga foton om jag får säga det själv.

En gammal men blankputsad DC3:a fraktade upp ett gäng fallskärmshoppare, och en Catalina flygbåt visade upp sig. Den kan fälla ut och in hjul eller vingpontoner efter behag.

Douglas DC3 Parachutist PBY Catalina PBY Catalina
Två svenska konstflygare dök upp. Det är dom som har flygit över P-Floydkonserterna dom senaste åren.
YAK55 and Zlin 526 Zlin 526 YAK55
Swift Team innehåller en dåraktig segelflygare som låter sig bogseras upp och ned, och gör en sista looping alldeles ovanför landningsbanan.
Swift team Swift team Swift team
Swift team Swift team Swift team
Hörselskydd på. Både svenska Gripen och amerikanska F16 dundrar omåttligt när dom sveper förbi på nära håll.

JAS39 Gripen F16AM Fighting Falcon F16AM Fighting Falcon
F16AM Fighting Falcon F16AM Fighting Falcon F16AM Fighting Falcon
Som kontrast kom sen en något äldre och tystlåtnare Fokker från första världskriget.

Fokker Dr1
Jurgis Kairys är en av världens bästa konstflygare. Han beter sig mycket riktigt som galningarnas galning med sitt plan. T ex flyger han upp och ner några meter ovanför landningsbanan.

Jurgis Kayrus Jurgis Kayrus
Han tror också att hans plan är en helikopter, riktar nosen rakt upp och låter farten sakta tills han hänger stilla under propellerdraget. På bilderna av några vilda roller fick auto levels i Photoshop frispel, men jag tyckte bilderna blev suggestiva och lät dom vara.

Jurgis Kayrus Jurgis Kayrus Jurgis Kayrus

Jag hade ingen filmkamera själv denna gång, men andra har haft det när Jurgis varit i farten. Söker man på nätet finns det en hel del, t ex det här.

Avslutningsvis kom Breitling Jet Team farande, ett gäng franska konstflygare.

Breitling Jet Team Breitling Jet Team Breitling Jet Team Breitling Jet Team
Breitling Jet Team Breitling Jet Team Breitling Jet Team Breitling Jet Team
Breitling Jet Team Breitling Jet Team Breitling Jet Team Breitling Jet Team
Breitling Jet Team Breitling Jet Team
Det är mycket avgaser, rök och buller på en sån här show, så min miljösjäl borde våndas. Men man kanske kan göra några timmars undantag vart tredje år...   Det är ju så kul att vara med om en sån här uppvisning av teknik och skicklighet.

Bilderna blir inte tekniskt så bra när man visar dom här, eftersom jag bara kan göra dom 1000 pixlar breda och måste komprimera hårt. Nån som har ett tips om en bra fotosite där man kan lägga ut sina bilder med hög kvalitet?

En lat dag

Vår katt Agaton, eller Agge i dagligt tal, gillar - som framgått tidigare -  inte vinter och snö. Det tar han igen på sommarhalvåret genom att vara ute nästan jämt. Därmed inte sagt att han är vaken jämt.

Agaton taking a nap
När vädret blir tillräckligt fint för att använda trädgårdsmöblerna lägger vi ut dynor. Katterna brukar snabbt upptäcka det och ockupera dom.

Cats occupying garden chairs
Timjan brer ut sig i hammocken och Siri undersöker vilken av stolarna som är bäst att ligga i. Agge ligger för tillfället under hammocken.

Jag fick låna Lars Keplers omtalade bok Hypnotisören av brorsan, började läsa den, och...  ja, därmed var dagen räddad . Eller förlorad, beroende på hur man ser det. Vissa stunder var det ledigt att sitta eller ligga i trädgården. På kvällen läste jag slutet på verandasoffan.

Me finishing days reading
Klart framåt midnatt. Boken var mycket bra, om än inte så exceptionell som man kunnat tro av vissa recensioner.

När jag lite stelt kravlade mig upp ur soffan hade augustimånen inlett säsongens träning att vandra sin tysta ban, inför midvinternattens köld om drygt fyra månader.

August full moon
Nåja, än är det långt till hösten, eller hur det nu var Birk sa.

I morgon ska jag på flygfest. Godnatt!

RSS 2.0