Sorg, saknad och fina minnen

Än en gång går vi igenom ett tungt avsnitt i livet. Än en gång har vi mist en älskad liten vän. Bara en katt, men kärleken är inte mindre för det.

Vår äldsta katt Siri, snart 18 år, har gett sig av över den regnbågsbro som många tröstar sig med när en liten kamrat måste dö. Och visst är tanken fin, ett paradis för djur, där det finns mat och kärlek i överflöd och alla är friska och glada.

Siri var pigg in i det sista, men har i flera år haft växande knölar på magen. Juvertumörer är vanliga hos honkatter, och katten brukar inte kunna leva så länge när sådana dyker upp. Vi upptäckte små knölar vid spenarna för snart fem år sen, var till veterinär och fick beskedet att det kunde gå något år om man hade tur. Operation var vansklig och kunde få cancern att sprida sig i kroppen. Så vi beslöt att helt enkelt låta henne vara tills vi märkte att hon började besväras av dom. Vi fick mycket mer än det år veterinären förutspådde.

Så det har gått bra ända till nu. Ett par knölar var till slut som stora köttbullar. Men Siri betedde sig precis som vanligt, verkade inte känna av dom alls, och vi har aldrig sett henne ens slicka på dom. Förrän nu. Sista veckorna har vi märkt små blodfläckar där hon legat. Och häromdagen var det mycket mer blod. Dessutom såg vi att hon tvekade varje gång hon skulle lägga sig. Det kanske gjorde ont i magen.

Veterinären tittade på det, och sa som väntat att det inte är rimligt att försöka operera. Så det var dags för det svåraste som finns - att bestämma att en levande varelse ska dö. Jag har gjort det flera gånger förut. På ett sätt var det här den allra svåraste gången, eftersom Siri fortfarande var så pigg. Alla föregående katter har varit märkbart dåliga eller sjuka när vi gjort deras sista resa.

Men Siri protesterade ljudligt under hela färden till djursjukhuset i Borlänge, och medan vi satt där och väntade. Försökte klösa sig ut ur buren. Det gjorde inte saken lättare. Veterinären tyckte hon var en ovanligt pigg och fräsch gammal dam. Men hon sa också att prognosen är mycket dyster, och att när man vet att katten blir oåterkalleligen sämre är det bättre att den får sluta innan den själv börjar få ont och må dåligt.

Hur ledsamt det än är, känner jag att jag måste hålla min älskade katt hennes sista minuter i livet. Jag hoppas att hon känner någon sorts trygghet i det. Siri fick en första injektion för att bara bli dåsig och somna, och jag tog henne i famnen och klappade och smekte henne dom få minuter det tog, med tårarna rinnande medan hon blev allt tröttare. 

Efter den slutliga injektionen tar det bara några sekunder innan andningen upphör. Det hela är väldigt lugnt och odramatiskt. Men det är så oändligt sorgligt att se ett liv bokstavligen slockna. Och veta att det är absolut oåterkallerligt.

Vi har funderat och funderat om vi gjorde rätt. Kanske hade vi kunnat ha henne kvar ett tag till. Men det hade varit för vår skull, inte hennes. En katt vet inget om framtiden, oroar sig inte och vet inte vad som kommer att hända. Hon fick känna att hon somnade i min famn, och sen spelade det ingen roll för henne. Om hon nu har kommit till regnbågslandet har hon det säkert bra där och slipper knölar under magen.
 
Som vanligt är tomrummet förfärligt stort fast katten var liten. Men nu ska jag sluta vara sentimental och prillig. I stället vill jag berätta lite om hennes långa kattliv och hur mycket hon betytt för vår familj. Jag har presenterat Siri i början av den här bloggen, men här kommer mer.

Inte sedan Siri kom till oss har vi haft enbart en katt i huset. Nu finns endast en av hennes ungar, Agaton, kvar. När Siri kom hade vi Rasmus, en stor och snäll hankatt. Och innan dess hade vi haft Petter, som tyvärr bara blev åtta år på grund av diabetes.

Siri kom till oss 1994 från min bror i Sundsvall. Hon var tre månader gammal och pep hela den långa bilresan till Dalarna. Helena, som var åtta år, kallade henne för "pipifjatten". Fjatta är vårt hemgjorda ord för när kattungar far omkring som tosingar.

Hon och Rasmus kom bra överens från början. När Siri blev vuxen lät vi henne avsiktligt vara ute och slarva, och vi märkte snart att det skulle bli kattungar. Vi ville en gång i livet uppleva de små underverken.

Den 16 juni 1995 var vi på väg att åka till Borlänge, men Siri hindrade oss genom att jama enträget. Så vi stannade hemma, och hon födde fyra kattungar. Den fjärde var minst och verkade inte pigg, men Eva masserade den försiktigt och den började snart kvickna till.

Siri and kittens 1995
Så den sommaren åkte vi ingenstans, utan följde fascinerat dag för dag hur dom ynkliga små knytena snart öppnade ögonen, blev större, nyfiknare och busigare. En fantastisk upplevelse!

Siri and kittens 1995
Siri, som då var drygt ett år gammal, var en mycket duktig kattmamma som tog väl hand om sina små. Vi döpte ungarna till (från vänster) Miranda, Agaton, Timjan och Felix.

Timjan and Siri 1995
Här är Timjan ute på en av sina första, vingliga upptäcktsfärder. När det började bli dags att placera utt de små, kände vi att vi ville ha dom kvar. Miranda fick komma till Helenas kusin Annika i Stockholm, men dom tre killarna behöll vi.

Första julen bjöd vi alla fem katterna på jultallrik, vilket uppskattades.

Cats Christmas treat
Rasmus blev sjuk 2001, tolv år gammal, och vi fick ta avsked. Men Siri och hennes härliga kattkillar fick vi många fina år med. Själv tog hon plötsligt avstånd från dom när dom var tre månader gamla. Från att ha fått snutta när dom ville blev det plötsligt fräs när dom kom för nära. Så har det varit sen dess.

Men Siri var som sagt en oerhört ambitiös kattmamma. När ungarna fick börja våga sig ut i slutet av sommaren de föddes, var det en gång som Eva skulle ta fatt på Timjan som var på väg bort genom häcken mot grannen. Han pep klagande på ett speciellt sätt. "Mamma, HJÄÄLP!!!" Siri kom farande blixtsnabbt, som en furie, för att försvara sitt barn. Hon flög på Eva och bet henne i benet så det fick bli stelkrampsspruta och omplåstring.

En annan gång var en främmande, stor katt på gården när Siris ungar var ute. Hon flög på katten med sån frenesi att han välte omkull och sen skyndsamt drog sig tillbaka. Hon skydde ingenting när det gällde att försvara sina barn.

Flera gånger på senare år när vi fyat och bannat någon av kattkillarna som gjort något dumt, har hon kommit farande för att se vad som händer. Ingen annan än hon skulle uppfostra hennes barn!

Siri checking neighbourhood 2001
Siri har varit en frivillig innekatt, kan man säga. Hon kunde liksom övriga katter gå ut och in helt fritt genom kattluckan, men hon gick bara ut när hon måste. Eller om vi var ute i trädgården. Då höll hon sig i närheten. Jag tror knappt hon lämnade vår tomt någon gång. Hon var oerhört social och alltid intresserad och nyfiken på vad vi höll på med. Hon deltog i allt hushållsarbete och kom ofta med kommentarer och synpunkter när vi pratade eller gjorde något. Vid vår fredagsbiff satt hon alltid nedanför bordet och väntade på små smakbitar. När hon var nöjd la hon sig i fåröljen bredvid braskaminen.

Siri closeup
Siri var "slarvigt" tecknad, men söt med sina fräknar på nosen.

Helena and Siri 2009
Helena och Siri fick en speciell relation. Siri sov oftast hos Helena när hon var hemma.

Vår lilla "husfru" deltog som sagt med stort intresse i alla köksgöromål.

Siri checking food supply 2010
Varorna vi köpt skulle inspekteras och godkännas.

Easter Siri 2010
När vårsäsongen startade och vi började vara på verandan var hon förstås med. Hon älskade att ligga där när solen värmde. Det var också där hon låg häromdagen när jag upptäckte att hon blödde kraftigt från knölarna på magen. Hon lät oss linda om henne ett provisoriskt bandage, men sådant går ju inte i längden.

Siri portrait 2010
Sista gången jag fotograferade Siri var för knappt tre veckor sedan. Då var hon fortfarande lika pigg som hon alltid varit. Jag låg och läste på soffan och hon hoppade upp på min mage, la sig och började spinna. Sådana stunder är ren lycka. Jag är glad att det blev många sådana med henne.

Last picture of Siri
Denna älskade lilla katt har gett oss så mycket. Förutom sin egen personlighet och en päls som var bland det mjukaste jag känt, har hon skänkt oss tre härliga kattgossar som vi också älskat högt. Miranda i Stockholm finns inte kvar, och Felix och Timjan har vi mist.

Men Agaton äventyraren har en egen blogg (som han inte gitter skriva i särskilt ofta), är nu 16 år och har varvat ner en hel del. Han har nu över 2600 vänner på Facebook men ägnar sig mest åt sorkjakt när han inte sover.

Man förstår mer och mer hur viktigt det är att klappa och smeka en katt så fort den är inom räckhåll. Man vet inte hur länge man får ha den kvar.

Ljuset brinner för Siri i mörkret vid kanten av backen ner mot älven. Hon har haft ett bra kattliv och vi kommer att minnas henne resten av våra liv.Kommentarer
Postat av: Ann-Sofie Eriksson

Så otroligt mycket kärlek och fina minnen du beskriver i din text. Jag som är så lättrörd sitter nu och gråter och lider med er. Det måste vara hemskt att behöva ta det beslutet även om jag också tror att ni gjorde det enda rätta. Djur ska inte behöva lida. Siri har det bra i sitt regnbågsland. Ni får titta på kort och minnas fina saker med henne. Sen har ni er Agaton som kan påminna er om hans fina mamma. Hon verkar varit en underbar katt. Mysig på många olika sätt. Du beskriver så fint och detaljerat allting med henne och den sista tiden. Fint att läsa detta, även om tårarna droppar på bordet när jag skriver.

Tack för att du delar med dig av detta.

Kram på er!

2011-10-30 @ 18:47:01
URL: http://annsofieeriksson.blogspot.com/
Postat av: Peter L

Tack för din kommentar! När man är ledsen brukar det hjälpa att skriva om det. Man får ur sig en del av sorgen.

Kram!

2011-10-31 @ 22:31:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0